Umetno cvetje in nagrobna ikebana

Včasih ne moremo hoditi pogosto na grob svojih dragih, želimo pa si, da bi bil grob lep in urejen. Takrat vam lahko še kako pomaga pri tem ikebana iz umetnega cvetja. Tudi sama sem bila postavljena pred ta izziv, ko sem morala poskrbeti za grob mojih starih staršev. Tako zelo sem jih imela rada, pa čeprav sta živela na drugem koncu Slovenije, sem si vedno vzela čas, da jih obiščem. Sedaj, ko pa moram skrbeti za njihov grob, je to zame malo težje, kajti nikoli nisem bila zagovornica umetnega cvetja. Tako sem se vedno trudila, da je bil na njunem grobu naravni šopek. 

Ko je čas tekel in je velikokrat bilo slabo vreme, so moji šopki seveda oveneli. Morala sem premisliti kako naprej. Tako sem se odločila, da bo ikebana prava izbira. Ker je v eni izmed cvetličarn v tistem kraju delala moja znanka, sem jo prosila, če bi lahko vsake toliko naredila novo ikebano. Sedaj sem bolj pomirjena, ker je grob vedno lepo urejen. Na grobu je vedno cvetje. Oba sta oboževala cvetje, zato mi je to še toliko bolj pomembno. Sem človek, ki zelo rad osreči ljudi. Vse bi naredila, da bi lahko moje stare starše še enkrat objela. Toliko bi jim želela še povedati. Ampak žal ni več časa, ker življenje teče in se izteče. Tega vse se bolj zavedam, posebej takrat ko obiščem njun grob. Ko ga obiščem sama, pa je še vedno izbrana ikebana z naravnim cvetjem. Ne morem preko tega, kajti dobro se zavedam, kako lepo je imeti na grobu sveže cvetje. 

Umetno cvetje in nagrobna ikebana

Ja, ikebana z umetnim cvetjem pa je vedno lepa rešitev in hvaležna sem svoji cvetličarki, da dela tako lepe šopke. Sama tega ne bi zmogla, čeprav sem umetniški tip človeka. Ker pa je lahko ikebana prava in lepa rešitev za na grob, se bom tudi jaz tega držala še naprej, da bo ena vedno na grobu starih staršev.