Notranje žaluzije za različne potrebe

Med klasična senčila, ki jih srečamo po številnih domovih, sodijo notranje žaluzije, ki so tudi nadvse praktične. Žaluzije so sestavljene iz lamel iz aluminija in profilov, ki so zagotovilo za trajnost barve in oblike žaluzij. Žaluzije nam lahko dajo potrebno diskretnost, če jih denimo montiramo v okenski okvir. Zelo pomembna je tudi prava izbira barve, saj lahko s pravilnim izborom dajo prostoru poseben čar in ga še dodatno poudarijo. Enako pa se lahko zgodi, da prostor ob neprimerni izbiri barve žaluzij estetsko popolnoma pokvarimo. Zelo popularne so notranje žaluzije, ki imajo številne prednosti.

Žaluzije, montirane na notranji strani okna, nam omogočajo stopenjsko regulacijo svetlobe, so odporne na vlago in enostavne za vzdrževanje. Poleg tega so te žaluzije cenovno ugodne in kvalitetne. Med notranjimi žaluzijami lahko izberete klasične notranje žaluzije, vgradne žaluzije – obje s prekrivno masko ali na vrvico. Standardna širina lamel znaša dva in pol centimetra, po želji pa se lahko odločite za zatemnilne notranje žaluzije, ki v prostor vnašajo še več intime in zasebnosti, saj prinašajo višjo stopnjo zatemnitve. Ko so takšne žaluzije zaprte, se zaprejo tudi luknjice med lamelami, zato ne prepuščajo svetlobe, pa tudi lamel je več kot v primeru klasičnih žaluzij.

Uporabniki se lahko odločajo tudi med različnimi oblikami žaluzij. Med priljubljenejšimi so v zadnjem času trikotne notranje žaluzije pa tudi notranje žaluzije nepravilnih oblik. Proizvajalec lahko izdela po naročilu tudi take žaluzije, ki so primerna za senčenje trikotno oblikovanih, okroglih ali polkrožnih oken. Določene oblike žaluzij imajo omejeno možnost dvigovanja, vse oblike notranjih žaluzij pa omogočajo stopenjsko svetlobno regulacijo. V zadnjem času ima vse več domov in drugih prostorov nameščene žaluzije, saj so ljudje ugotovili, da je kakovost bivanja ali delovna storilnost ob možnosti upravljanja z osvetljenostjo prostora mnogo boljša kot v primeru, da žaluzij ne bi bilo. Proizvajalci žaluzij zato beležijo iz leta v leto večji porast naročil notranjih žaluzij. Zaradi različnih oblik oken je njihova izdelava lahko tudi zelo zahtevna, vendar so z napredkom tehnologije naredili korak naprej tudi pri njihovi proizvodnji.